Pár szó a kánikuláról

Az egyik futtató hívta fel a figyelmem, hogy a napokban szervezett támadás érte a Kincsem Parkot a Facebook oldalán. A szervezettség egyértelműen utolérhető, mert sokan még arra sem vették a fáradtságot, hogy önálló véleményt írjanak, egyszerűen bemásolták az előző írást!

Ezen kívül egy hölgy a legtöbb beírás után azt javasolta – a javarészt hölgyeknek-, hogy írjanak az egyik TV társaság e-mail címére.

Na, most itt álljunk meg egy szóra!

Engedtessék már meg a futtatóknak és a szakmának, hogy el tudják dönteni, hogy az adott körülmények alkalmasak e versenyzésre vagy nem! Elvégre a futtatók többsége, szinte családtagként kedveli a lovát, lovait. A szakember, meg azért szakember, hogy döntést tudjon hozni! Én feltétlenül megbízom mindegyikben!

A fentiek okán egyesületünk már hétfőn a hőségriasztás előtt felvette a kapcsolatot a versenyszervezővel és tárgyalt a lehetséges alternatívákról.

Az már egy más kérdés, hogy a Versenyszervező is lehetett volna egy kicsit rugalmasabb. A legjobb megoldás a versenyek elhalasztása lett volna az előrejelzések akkori ismeretében – történt már ilyen. Azonban mint tájékoztattak minket a „fesztivál miatt ezt nem lehet”. Kompromisszumos megoldás lehetett volna, ha a versenyeket nem 14 órakor, hanem legalább 16 órakor kezdték volna. Az ügetőt meg lehetett volna még később is.

Egyelőre annyi engedményt adott a versenyszervező, hogy a jártatóból később mennek ki a lovak. A próbagalopp után nem lesz séta a startgép előtt, – mint legutóbb kb. 10 perc a Kisbér Díjat megelőzően, hanem egyből megkezdődik a beállás.

Továbbá előzetes egyeztetés alapján a lenyergelés helyén túl az 1800-as és 1600-as starthelyek magasságában locsoló tömlők, vizes hordók és vödrök lesznek elhelyezve segítő személyzettel, ha a feltartásnál a lovas úgy érezné, hogy segítség kell. A startgépnél szintén található lesz víz. Továbbá szükség esetén un. „hűsítő kapu” is felállításra kerülhet.

Ez is valami, a semminél sokkal több!

És a hőségriadó fenntartása és szükség esetén még mindig lehet élni a lejelentés lehetőségével – vis maior okán.

Én minden esetre ott leszek a Kincsem Parkban, elvégre vasárnap Kancadíj!

 

/ Nagy István /